emu covers_Page Cover

Első alkalommal Erdélybe is megszervezik a kézműves közösségek találkozóját, az Erdélyi Mesterségek Ünnepét

Szeptember végén valódi népi játszótérré alakul át a Marosvásárhelyi Vár. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és az Erdélyi Kézműves Egyesületek Szövetsége kezdeményezésére idén először szervezik meg az Erdélyi Mesterségek Ünnepét szeptember 23-24 között.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által alapított Mesterségek Ünnepe közel 4 évtizedes múltra tekint vissza Magyarországon. A nemzetközileg is ismert és elismert rendezvény mára már a hazai és külföldi hagyományos mesterségek magas színvonalú seregszemléjévé nőtte ki magát, és több mint 800 kézművesnek biztosít teret.

Az idei évben először, a nagysikerű magyarországi minta alapján Erdélyben is megszervezik a hagyományos népi mesterségeket felsorakoztató Erdélyi Mesterségek Ünnepét szeptember 23-24 között, melynek a Marosvásárhelyi Vár ad otthont. A három szervező egyesület elkötelezett célja a rendezvény által az erdélyi hagyományos népi kultúra támogatása, annak fenntartása és átmentése a jövő generációja számára. A két napos eseménysorozat számos izgalmas programponttal kecsegtet, melyek minden korosztály számára tartalmas időtöltést biztosítanak.

Az Erdélyi Mesterségek Ünnepén a hagyományos kézműves mesterségek és hagyományőrző mesterek bemutatása kapják a főszerepet, amelyek mellett kézműves műhelyek, szakmai előadások, néptánc előadások, népzenei koncertek, és sok más érdekes programmal várják a látogatókat. A kétnapos rendezvényen 39 hagyományőrző egyesület kézműveseivel ismerkedhetünk meg, köztük egy kazahsztáni egyesülettel is. A mesterségbemutatók mellett a látogatók ki is próbálhatják a kézműves szakmák apró fogásait, illetve a kézműves vásáron be is szerezhetik a számukra leginkább tetsző termékeket.

A rendezvényre a legkisebbeket gyerekfoglalkozásokkal, élőszavas mesemondással várják a szervezők, a felnőtteket a szakmai és népzenei előadások, illetve műhelyek mellett táncházba invitálják, ahol kitáncolhatják magukból a felgyűlt energiákat. A kétnapos ünnepen több népzenei koncertre kerül majd sor a déli és délutáni órákban, többek között fellépnek olyan népi zenekarok is, mint az Üver, az Öves és a Székelyföldi Énekiskola. A rendezvényt a Maros Művészegyüttes Vízen innen, hegyen túl!, valamint a Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes Pásztortáncok, verbunkok és legényesek a Kárpát-medencéből című előadásai zárják. Részletekért és a pontos programért kövessék az Erdélyi Mesterségek Ünnepe Facebook oldalát!